Hoe stress aanpakken

Is er een woord dat vandaag meer opduikt als je het over welzijn hebt dan ‘stress’? Iedereen kent het, iedereen heeft ermee te maken en iedereen wil het zoveel mogelijk uit zijn leven bannen. Maar waarom toch slaag je daar dan niet in?


Een 4x4 remt.
Een kind rent de school binnen.
Te laat in het groot.

Samen met een therapeut kan je je punten van stress bespreken. Wanneer voel je stress? En waarom voel je je dan gestresseerd? Kortom: waar duikt stress op in je persoonlijke levenspatroon? Er wordt dan bekeken of er via kleine, soms banale ingrepen in je dagelijks leven al aan stressvermindering kan worden gedaan. Soms sta je versteld van de ‘ingewikkelde’ dingen die je uit gewoonte bent beginnen doen en die je uiteindelijk stress bezorgen. Hoe kun je met andere woorden op eenvoudige wijze in je leven ingrijpen om stress te voorkomen of te verminderen?

Job

Je job kan een belangrijke oorzaak van je stress zijn. Waar komt die stress in je job vandaan? En in hoeverre kun je ook daarin ingrijpen? Moet je op een bepaald moment toch niet besluiten om voor je eigen welzijn een andere job te zoeken? Past je job nog wel rond jezelf of ging hij in de loop van de jaren steeds harder knellen, waardoor je voortdurend last hebt van stress? Want voelt stress niet uiteindelijk aan als iets dat in je leven knelt, jou beknelt, insnoert, verstikt? Meer info over een gesprek rond stress: krishna@huisvandehaiku.com.