Rust en evenwicht

Drukke agenda’s, ons werk en de opvoeding van onze kinderen vragen veel van ons en zorgen ervoor dat we soms nauwelijks nog rust vinden of tot rust kunnen komen. Daardoor geraken we uit evenwicht en hebben het gevoel dat we geen vat meer hebben op ons eigen leven.


Opgeruimd zegt ze:
Kijk, al mijn sokken passen
nu in één doosje!

Rust en evenwicht vinden én bewaren in een tijd waarin alles alsmaar sneller, meer en juister lijkt te moeten, is niet eenvoudig. De omgeving eist soms veel van ons. En de nieuwe media met al hun mogelijkheden geven ons vaak het gevoel dat we er ook altijd en overal moeten zijn én er ook moeten staan. De tijd en het leven lijken dan plotseling aan ons voorbij te gaan en we krijgen het gevoel dat we geen vat meer hebben op ons eigen leven. We wankelen, snakken naar adem, stilte, rust.

Kleine dingen

Soms begint het al met kleine, eenvoudige dingen om die rust en dat evenwicht te vinden. Eens goed opruimen in huis bijvoorbeeld. Dat zorgt niet alleen voor visuele rust om je heen, maar brengt ook orde en rust in je hoofd. Een opgeruimd huis en hoofd doet soms meer dan je denkt. Of af en toe eens te midden van de hectiek een moment letterlijk stilstaan bij iets moois. Eenvoudige tips kunnen al meteen voor meer rust en evenwicht zorgen.

Hoogsensitief

Wie hoogsensitief is, is ook gevoeliger voor allerlei prikkels. En we leven in een wereld en een maatschappij waar die prikkels alsmaar intenser worden. De nieuwe en vooral sociale media hebben daar een grote invloed op. We zijn altijd overal. Nee, we dénken dat we altijd en overal zijn en iedereen ook overal moeten volgen. Hoe ga je daarmee om als je gevoelig bent? Hoe zorg je toch voor rust en evenwicht te midden die hectiek?

Jezelf leren kennen

Ken jezelf! is vaak een onderschatte kunst. Wéét je wel wat je onrustig maakt? Wéét je wat je mooi vindt? Wéét je wat je graag zou doen, maar tot nu toe altijd maar uitstelde en je je daardoor onrustig en uit evenwicht voelt? Zelfkennis is een essentiële stap in het vinden van rust en evenwicht. Via gesprekken daarover kom je soms tot verrassende ontdekkingen over jezelf. Het is het begin van een nieuw evenwicht. Voor verdere info kan je mij een mailtje sturen: Krishna Coenen.