Opgeruimd huis en hoofd

Drukke agenda’s, ons werk en de opvoeding van onze kinderen vragen veel van ons en zorgen ervoor dat we nauwelijks nog tijd hebben om ons huis op orde te houden. Het lijkt wel alsof we tijd en handen te weinig hebben.


Opgeruimd zegt ze:
Kijk, al mijn sokken passen
nu in één doosje!

Een rommelig huis heeft zonder twijfel invloed op onze gemoedstoestand. Dingen geraken zoek, worden vuil en het zicht van een vuile keuken kan ervoor zorgen dat we ons geïrriteerd voelen. Men zegt weleens dat een rommelig huis een rommelige manier van denken inhoudt.

Tijden veranderen

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat je niet de enige bent wiens huis er af en toe niet uitziet om er gasten in te ontvangen. Vroeger, toen vrouwen nog niet buitenshuis gingen werken, waren hun dagen gevuld met het opvoeden van de kinderen, het huis proper houden en voor het eten zorgen. Dat waren toen prioriteiten en voldeed je hier niet aan, dan werd je nagestaard. Een ordelijk huis was toen één van de fundamentele deugden. Merk ook op dat we nu in een wergwerpmaatschappij leven. Anders dan vroeger kunnen we heel veel dingen kopen die vroeger nauwelijks betaalbaar waren of zelfs nog niet bestonden. Denk maar aan elektrische apparatuur, die je nu ook nog moet onderhouden en opbergen. Men leefde met grote gezinnen in relatief kleine huizen. Rommel bijhouden en opstapelen was toen geen optie.

Opkuis in je hoofd

Een mooi uitgangspunt bij het opruimen vormt hierbij de Oosterse filosofie: opruimen heeft niet alleen de letterlijke betekenis van je huis op orde brengen, maar heeft ook een symbolische betekenis: door op te ruimen zorg je eveneens voor een opkuis in je hoofd. Je verwijdert emotionele ballast door je van spullen te ontdoen die niet langer in je leven passen. Ga maar eens na hoeveel nutteloze spullen je nog in huis hebt! Heb je dat allemaal nog nodig? Volgens de Oosterse filosofie zorgen eenvoud en minimalisme voor rust in je hoofd. Beschouw opruimen als een oefening in mindfulness.

Werk in kleine stapjes

Het is zeker geen goed idee om het hele huis meteen aan te pakken. Zelfs een hele kamer op een dag opruimen is niet aan te raden. Je loopt op die manier het risico om snel gedemotiveerd te raken. Plan je werk in stappen: ruim bijvoorbeeld één kast per dag op. Zelfs één lade kan al voldoende zijn. Het duurt niet lang en het stimuleert de beloningscentra in je hersenen, wat ervoor zorgt dat je minder snel de moed verliest. In het Japans noemt men dat werken in kleine stapjes kaizen

Meer vrijheid en energie

Ben je een tijdje bezig met opruimen, dan zal je merken dat het je een gevoel van vrijheid en energie geeft. Maar vergeet niet om opruimen als een dagelijkse, kleine routineklus in te bouwen in je leven. Zo krijg je vat op wat er in huis is en komt het nooit meer tot overvolle kasten en kamers en natuurlijk … een overvol hoofd!

Op regelmatige tijdstippen geef ik lezingen over opruimen waarbij oorzaken en tips centraal staan. Ook individuele begeleiding is mogelijk. Voor verdere info kan je mij een mailtje sturen: krishna@huisvandehaiku.com.