Leven met hoogsensitiviteit

Steeds vaker hoor je mensen zeggen dat ze hoogsensitief — ook wel hooggevoelig genoemd —  zijn. Maar wat is hoogsensitiviteit nu precies en hoe kun je weten of je hooggevoelig bent?


Heel in de verte,
het geluid van brekend glas.
Ook ik in scherven.

Mensen die hooggevoelig zijn, ervaren indrukken intenser dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Hun zenuwstelsel is dus fijngevoeliger. Ze registreren alles wat ze zien, ruiken en voelen veel sterker. Ook emoties van anderen worden ze snel gewaar en nemen die vaak over. Daardoor wordt weleens gezegd dat ze een sterk ontwikkelde intuïtie hebben, al moet daar wel mee opgepast worden. Het is niet zo dat alles wat ze aanvoelen ook juist is.

Overprikkeling

Iedereen heeft een bepaalde grens die aangeeft tot waar je indrukken of gebeurtenissen kan verdragen. Zodra die grens bereikt is, gaat je lichaam stresshormonen aanmaken. Ben je hoogsensitief, dan ligt jouw grens veel lager. Er is dan weinig nodig om je gestrest te voelen. Je bereikt snel een blokkade die je functioneren belemmert. Overprikkeling kan zowel door externe prikkels (geluiden, geuren, de gemoedstoestand van anderen) als door interne prikkels (eigen gedachten, zowel positieve als negatieve) veroorzaakt worden.

Aangeboren?

Hoogsensitiviteit zou een aangeboren eigenschap zijn die afhankelijk van je opvoeding eerder afgezwakt of juist versterkt wordt. Leven met hoogsentiviteit is niet altijd makkelijk, maar je kan er wél mee leren omgaan. Met de juiste tips en begeleiding kan je zelf bepalen in welke mate jouw hoogsentiviteit je leven bepaalt en leer je gebruikmaken van de positieve aspecten van je fijngevoeligheid. Een therapeutische sessie aanvragen kan via krishna@huisvandehaiku.com.