De kracht van bosbaden

De natuur is de omgeving waarin de mens helemaal aan het begin — toen hij nog rondtrok — zijn thuis had. Is het dan niet logisch dat die natuur hem alles bood wat hij nodig had? Niet alleen het voedsel, maar ook zijn mentale voeding. Het bosbaden brengt ons te midden van de hectiek van het alledaagse leven en van tussen onze betonnen muren weer heel even ‘thuis’.


Ondergedompeld
in het groen spoel ik even
alles van mij af.

In het oosten, waar van oudsher meer aandacht bestaat voor de mentale gezondheid naast de fysieke gezondheid, is men al veel langer overtuigd van de kracht en de positieve effecten van het bosbaden. Wetenschappelijke instituten met gerenommeerde medici hebben de effecten van het bosbaden op het welzijn van de mens uitvoerig bestudeerd, gemeten en opgetekend. Zo kwamen zij allemaal tot de bevinding dat geregeld een tweetal uur in een bos vertoeven al heel veel positieve effecten oplevert: je bloeddruk daalt, je hartrimte verbetert, stress vermindert, je weerstand en weerbaarheid vergroten.

Stoffen

Sommigen verdenken de bosbaders ervan dat het vooral om inbeelding gaat. Maar ze vergeten daarbij dat planten en bomen permanent belangrijke stoffen uitscheiden, die je tijdens het bosbaden inademt. Ook de groene kleur en de vele natuurlijke aroma’s die je in het bos opsnuift, zijn een weldaad voor je mechanisme. Verder brengen de natuurlijke geluiden zoals het ruisen van bladeren en de vrolijke klanken van vogels je in een andere stemming, waardoor je je beter gaat voelen. En het goede nieuws is: de effecten van enkele uren bosbaden blijven een paar weken doorwerken. Je hoeft het dus lang niet elke dag te doen.

Praktijk

Via Het Helende Woord kun je alle mogelijkheden van het bosbaden leren kennen en de weldadige effecten ervan. Je kunt in afspraak met de therapeute ook samen met een paar vrienden het bosbaden in de praktijk leren. Meer info via krishna@huisvandehaiku.com.