Angst en onzekerheid

Onzekerheid is een gevoel van twijfel over jezelf. Maar onzekerheid kan ook betrekking hebben op een situatie. Een situatie zoals we die nu meemaken met het coronavirus. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe lang de coronacrisis nog zal duren. En niemand kan met zekerheid zeggen of jij ziek zal worden. Niemand kan zeggen welke gevolgen de crisis heeft op je job. En niemand kan met zekerheid zeggen welke maatregelen nog getroffen zullen worden.

Een te grote onzekerheid zorgt voor angst. Angst zorgt er op zijn beurt weer voor dat je prikkelbaar wordt, ongecontroleerde uitspraken doet en bepaalde handelingen stelt die je anders nooit zou doen.

Kranten zijn goed in het verspreiden van angst. Doorgaans rapporteren ze meer slecht dan goed nieuws, omdat slecht nieuws eenmaal de nieuwsgierigheid meer prikkelt. Beperk daarom je infogaring vooral tot slechts enkele – betrouwbare – nieuwsbronnen. De site https://www.info-coronavirus.be/nl/, opgesteld door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, geeft alle nuttige info en contactgegevens op een duidelijke pagina weer.

Focus niet op het negatieve, maar probeer de positieve keerzijde van de situatie te zien: je zou de tijd die je nu thuis doorbrengt, kunnen vullen met leuke dingen: lees dat boek dat al zo lang in je boekenkast staat, start met het leren van iets nieuws, zoals tekenen of een taal. Ook je huis opruimen kan voor de nodige afleiding zorgen en geeft je een opgeruimd, proper gevoel.


Knipsel: bosbaden

Het is best wel grappig om te zien hoe het bosbaden (afkomstig uit Japan waar het shinrin yoku heet) stilaan een nieuwe trend wordt en ook de economie er handig op inspeelt. Zo vind je op de site van Decathlon voortaan ook een heel artikel over de weldaden van het bosbaden. Met aangepaste kledij. Natuurlijk.


Een haiku voor het slapengaan

Heb je al eens geprobeerd om ’s avonds voor het slapengaan een haiku te lezen? Een goedgeschreven haiku trekt je uit het hier en nu en brengt je naar een andere plaats. Dat werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je even je zorgen achter je kunt laten.

Omdat haiku inzoomt op de kleine dingen van het leven en de natuur, laat hij ons zien dat het leven en de wereld echt wel boeiend zijn! Dat in tegenstelling tot ‘gewone’ poëzie, die soms nogal somber is en ons niet zelden met de ‘vervelende’ kantjes van ons leven confronteert.

Lees straks voor het slapengaan maar eens onderstaande haiku en probeer wat je leest ook te visualiseren. Misschien moet je er wel bij lachen! Of gewoon glimlachen. Hoe ontspannend is dat niet! Kruip langzaam in het tafereel dat de dichter je schetst, word er een deel van en bekijk alle details die je ziet. Je zult er versteld van zijn hoeveel het er zijn. En misschien ben je allang in slaap gevallen voor je ze echt allemáál hebt gezien.

Fier knikkend vanuit
grootmoeders boodschappentas.
Plastieken tulpen.

Döstädning

Margareta Magnusson

In Zweden is er op een hype ontstaan die zich focust op opruimen voor je dood gaat. Het was een zekere Margareta Magnusson die voor de term döstädning zorgde nadat haar beide ouders op korte tijd elk na elkaar overleden en ze geconfronteerd werd met een huis vol spullen en onbruikbare rommel die zij moest wegwerken. Ze realiseerde zich dat zij haar kinderen niet hetzelfde wilde aandoen. Döstädning zorgt ervoor dat je je huis opgeruimd achterlaat op het moment dat je je laatste adem uitblaast. Zo ontlast je je geliefden van extra beslommeringen. Iets voor jou?