Angst en onzekerheid

Onzekerheid is een gevoel van twijfel over jezelf. Maar onzekerheid kan ook betrekking hebben op een situatie. Een situatie zoals we die nu meemaken met het coronavirus. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe lang de coronacrisis nog zal duren. En niemand kan met zekerheid zeggen of jij ziek zal worden. Niemand kan zeggen welke gevolgen de crisis heeft op je job. En niemand kan met zekerheid zeggen welke maatregelen nog getroffen zullen worden.

Een te grote onzekerheid zorgt voor angst. Angst zorgt er op zijn beurt weer voor dat je prikkelbaar wordt, ongecontroleerde uitspraken doet en bepaalde handelingen stelt die je anders nooit zou doen.

Kranten zijn goed in het verspreiden van angst. Doorgaans rapporteren ze meer slecht dan goed nieuws, omdat slecht nieuws eenmaal de nieuwsgierigheid meer prikkelt. Beperk daarom je infogaring vooral tot slechts enkele – betrouwbare – nieuwsbronnen. De site https://www.info-coronavirus.be/nl/, opgesteld door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, geeft alle nuttige info en contactgegevens op een duidelijke pagina weer.

Focus niet op het negatieve, maar probeer de positieve keerzijde van de situatie te zien: je zou de tijd die je nu thuis doorbrengt, kunnen vullen met leuke dingen: lees dat boek dat al zo lang in je boekenkast staat, start met het leren van iets nieuws, zoals tekenen of een taal. Ook je huis opruimen kan voor de nodige afleiding zorgen en geeft je een opgeruimd, proper gevoel.


Steunpuntje

Een belangrijk punt in het Huis van de Haiku is de symboliek van kleine, doodgewone dingen die je overal in ons Huis aantreft. Net zoals in haiku, die vaak veel dieper reikt dan je op het eerste zicht leest. De haiku gaat dan misschien wel over een simpel beeld uit de natuur, wie dieper leest, ontdekt al snel dat het beeld symbool staat voor iets uit het mensenleven. Zo krijg je met haiku vaak twee gedichten in één: een mooi beeld én een diepere, menselijke betekenis die je er evenwel zelf moet aan geven. Zo ook met de kleine, schijnbaar simpele dingen in ons Huis. In Het Helende Woord vind je heel wat kleine elementen die je dieper kunt lezen.

De libel van bamboe op een steen

Op een plank van de boekenkast wankelt een libel van bamboe op twee al even wankele stenen. Die libel is zo gemaakt dat ze op een piepklein en scherp puntje zelfs op een ronde steen nog in evenwicht blijft. Wiegend bij elk zuchtje wind. Geeft dat geen hoop? Iets als: als je nog een heel klein beetje steun vindt, hebt, kun je toch nog je evenwicht vinden en bewaren, tot rust komen. Vertrek vanuit dat kleine steunpuntje en zoek je evenwicht. En hoe mooi is het niet als die libel dan toch nog af en toe even wiebelt, balanceert als ze wordt beroerd? Wees daar niet bang van. Als je nog dat kleine steunpuntje hebt, komt je evenwicht wel terug.


Knipsel: bosbaden

Het is best wel grappig om te zien hoe het bosbaden (afkomstig uit Japan waar het shinrin yoku heet) stilaan een nieuwe trend wordt en ook de economie er handig op inspeelt. Zo vind je op de site van Decathlon voortaan ook een heel artikel over de weldaden van het bosbaden. Met aangepaste kledij. Natuurlijk.


Een haiku voor het slapengaan

Heb je al eens geprobeerd om ’s avonds voor het slapengaan een haiku te lezen? Een goedgeschreven haiku trekt je uit het hier en nu en brengt je naar een andere plaats. Dat werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je even je zorgen achter je kunt laten.

Omdat haiku inzoomt op de kleine dingen van het leven en de natuur, laat hij ons zien dat het leven en de wereld echt wel boeiend zijn! Dat in tegenstelling tot ‘gewone’ poëzie, die soms nogal somber is en ons niet zelden met de ‘vervelende’ kantjes van ons leven confronteert.

Lees straks voor het slapengaan maar eens onderstaande haiku en probeer wat je leest ook te visualiseren. Misschien moet je er wel bij lachen! Of gewoon glimlachen. Hoe ontspannend is dat niet! Kruip langzaam in het tafereel dat de dichter je schetst, word er een deel van en bekijk alle details die je ziet. Je zult er versteld van zijn hoeveel het er zijn. En misschien ben je allang in slaap gevallen voor je ze echt allemáál hebt gezien.

Fier knikkend vanuit
grootmoeders boodschappentas.
Plastieken tulpen.

Döstädning

Margareta Magnusson

In Zweden is er op een hype ontstaan die zich focust op opruimen voor je dood gaat. Het was een zekere Margareta Magnusson die voor de term döstädning zorgde nadat haar beide ouders op korte tijd elk na elkaar overleden en ze geconfronteerd werd met een huis vol spullen en onbruikbare rommel die zij moest wegwerken. Ze realiseerde zich dat zij haar kinderen niet hetzelfde wilde aandoen. Döstädning zorgt ervoor dat je je huis opgeruimd achterlaat op het moment dat je je laatste adem uitblaast. Zo ontlast je je geliefden van extra beslommeringen. Iets voor jou?