Angst en onzekerheid

Onzekerheid is een gevoel van twijfel over jezelf. Maar onzekerheid kan ook betrekking hebben op een situatie. Een situatie zoals we die nu meemaken met het coronavirus. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe lang de coronacrisis nog zal duren. En niemand kan met zekerheid zeggen of jij ziek zal worden. Niemand kan zeggen welke gevolgen de crisis heeft op je job. En niemand kan met zekerheid zeggen welke maatregelen nog getroffen zullen worden.

Een te grote onzekerheid zorgt voor angst. Angst zorgt er op zijn beurt weer voor dat je prikkelbaar wordt, ongecontroleerde uitspraken doet en bepaalde handelingen stelt die je anders nooit zou doen.

Kranten zijn goed in het verspreiden van angst. Doorgaans rapporteren ze meer slecht dan goed nieuws, omdat slecht nieuws eenmaal de nieuwsgierigheid meer prikkelt. Beperk daarom je infogaring vooral tot slechts enkele – betrouwbare – nieuwsbronnen. De site https://www.info-coronavirus.be/nl/, opgesteld door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, geeft alle nuttige info en contactgegevens op een duidelijke pagina weer.

Focus niet op het negatieve, maar probeer de positieve keerzijde van de situatie te zien: je zou de tijd die je nu thuis doorbrengt, kunnen vullen met leuke dingen: lees dat boek dat al zo lang in je boekenkast staat, start met het leren van iets nieuws, zoals tekenen of een taal. Ook je huis opruimen kan voor de nodige afleiding zorgen en geeft je een opgeruimd, proper gevoel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s