Steunpuntje

Een belangrijk punt in het Huis van de Haiku is de symboliek van kleine, doodgewone dingen die je overal in ons Huis aantreft. Net zoals in haiku, die vaak veel dieper reikt dan je op het eerste zicht leest. De haiku gaat dan misschien wel over een simpel beeld uit de natuur, wie dieper leest, ontdekt al snel dat het beeld symbool staat voor iets uit het mensenleven. Zo krijg je met haiku vaak twee gedichten in één: een mooi beeld én een diepere, menselijke betekenis die je er evenwel zelf moet aan geven. Zo ook met de kleine, schijnbaar simpele dingen in ons Huis. In Het Helende Woord vind je heel wat kleine elementen die je dieper kunt lezen.

De libel van bamboe op een steen

Op een plank van de boekenkast wankelt een libel van bamboe op twee al even wankele stenen. Die libel is zo gemaakt dat ze op een piepklein en scherp puntje zelfs op een ronde steen nog in evenwicht blijft. Wiegend bij elk zuchtje wind. Geeft dat geen hoop? Iets als: als je nog een heel klein beetje steun vindt, hebt, kun je toch nog je evenwicht vinden en bewaren, tot rust komen. Vertrek vanuit dat kleine steunpuntje en zoek je evenwicht. En hoe mooi is het niet als die libel dan toch nog af en toe even wiebelt, balanceert als ze wordt beroerd? Wees daar niet bang van. Als je nog dat kleine steunpuntje hebt, komt je evenwicht wel terug.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s